Fini ručak od zdrave heljde

Razmišljate li o tome što pripremiti za današnji ručak, a da je ukusno i zdravo, odlučite se za heljdu. Ne zahtijeva puno vremena za pripremu, nutritivna vrijednost je neupitna, može proći i pod dijetno jelo, a zasitno je i ukusno.

Heljda

Heljda izvorno potječe iz Azije i sjeme je biljke Fagopyrum esculentum iz porodici Polygonaceae. Od 10. do 13. stoljeća kultivirala se u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a potom i u Ameriku. Danas je najpopularnija u Rusiji i Poljskoj, gdje u njihovoj tradicionalnoj kuhinji ima važnu ulogu. Koristi se i u SAD-u, Kanadi i Francuskoj, zemlji poznatoj po omiljenoj poslastici, crepes – palačinkama od heljdinog brašna.

Iako se čini kako je heljda žitarica, to nije točno. Zbog svoje hranjivosti, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke.

Heljda ne sadrži gluten!

Sjemenke heljde po veličini su slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Cvjetovi su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje od njih proizvode poseban med, tamne boje, snažnog mirisa i posebnih ljekovitih svojstava.

Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a često se koristi i heljdino brašno, tamnije ili svjetlije boje. Ono tamnije brašno sadrži više nutrijenata.

Ljekovita svojstva heljde

Puno je razloga za uvrstiti heljdu u svakodnevni jelovnik. Ovo su samo neki od njih:

  • bogata je dijetalnim vlaknima
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • bogata je flavonoidima, posebice rutinom
  • smanjuje razinu šećera u krvi i povoljna je za dijabetičare
  • smanjuje visoki tlak
  • smanjuje kolesterol
  • ne sadrži gluten
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka

Heljda sa šampinjonima

Sastojci

  • 250 grama heljde
  • 300 grama šampinjona
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • malo kapara
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema

Kuhati heljdu 15ak minuta u slanoj vodi, gotova je kada zrna upiju vodu, a zrna omekšaju.
Dok se heljda kuha, na maslinovom ulju popržiti na kolutove narezan crveni luk. Kada omekša, dodati narezani poriluk i protisnuti češnjak, te nakon nekoliko i šampinjone narezane na kockice. Posolite, dodajte papar i pirjajte dok šampinjoni ne puste tekućinu, dodajte pire od rajčice i pirjajte dok šampinjoni ne upiju tekućinu. Kada je gotovo, dodajte kuhanu heljdu, šaku kapara i još malo pirjajte. Gotovo!

Možete naribati i malo parmezana te uz lisnatu salatu poslužiti kao cjelovit, ukusan i lagan obrok.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads